Élet a Kalifátusban

Mindent az Iszlám Államról

Mindent az Iszlám Államról

Európa jelene, jövője

2015. szeptember 03. - tudosito

A Szíriában és Irakban zajló napi szintű népirtás már nehezen lépi át a fogyasztó társadalom átlagpolgárának ingerküszöbét, miközben ezer számra áradnak gyökereikben más kultúrájú és értékrendű bevándorlók Európába. A békés egymás mellett élés egyre nagyobb kihívás, ráadásul a célok is ellentétesek.

islam-eurabia.jpg

Sokan a hírekből, sokan rémisztő képekről ismerik az Iszlám Állam (IÁ), vagy más néven ISIS tevékenységét. Azt gondoljuk a kényelmes nyugati életstílusban fürdőzve, hogy két iPhone cseréje között a Facebook poszt-tömegében terjengő morzsányi infó elegendő, hiszen ezek a barbárok tőlünk messze parádéznak, ide nem akarnak jönni. Azok a megölt, megkínzott, elüldözött embertömegek, akikről a hírekben hallunk, számunkra felfoghatatlan kulturális közegben élik át szenvedéseiket, csupán számok a túlórázó, posztoló, H&M konfekcióban szaladgáló embernek. 

yazidi-refugees-flee-iraq.jpg

(A menekülő embereknek teljesen más a probléma, mint egy európainak).

Az Iszlám Kalifátus sokaknak csak egy oldal a történelemkönyvből, régen volt, némelyek azt hiszik, csupán egy-két őrült akarja, hogy újra legyen, de semmi alapja nincs az egésznek. "Török hódóltság? Ugyan már, lemaradtál 500 évvel, ember!" Sajnos nem így van. Ezekben a percekben is emberek ezrei menekülnek, hogy megmentsék épségüket, becsületüket, egészségüket, családjukat - az életüket. Nem lehetünk közömbösek, nem lehetünk túl elfoglaltak ahhoz, hogy szembe ne nézzünk a Közel-Keleten (de Afrikában hasonló módon) zajló eseményekkel, és azzal, hogy a kalifátus kiépítését nem tervezik megállítani Szíria jelenlegi határainál. Európa is célpont.

white_diamonds_party.jpg

Európa azonban nem csinál semmit. Legyen, Net, legyen tévé, legyenek jó cuccok és mindig az új mobil, jó kocsi - érezzük jól magunkat! Madridi terrortámadás? London nyílt utcáján lemészároltak valakit 2014-ben? Charlie Hebdo? A legutóbbi, párizsi vonaton történt incidens "Ja, ezek már megtörténtek, a tetteseket megöltük, vagy börtönbe zártuk, köszönjük szépen!" És itt a vége. Európa és a nyugati világ semmit sem tesz, hogy megvédje magát - sem katonailag, sem ideológiailag. 

A modern értelemben vett európai civilizáció gyökerei az ókorig nyúlnak, érdekes keverékét adva a zsidó-keresztény kultúrkör, valamint a görögség (a rómaiak főként tőlük vették át kultúrájukat) értékrendszerének. Ez folyamatosan alakult, az állam és egyház egyesülése nem kedvezett ezen értékeknek, amivel be is léptünk a jogosan "sötétnek" nevezett Középkorba. Reformáció, rég-új eszmék, ezt követően ezen értékek évszázadokon át meghatározták, befolyásolták a világ jelentős részét, amit jól mutat a divat, életmód, a kulturális termékek, értékrend és szinte minden, amit megeszünk, látunk, hallunk. Az amerikai telepesek is Európából érkeztek, látjuk is, hogy  - eltekintve a sok valós újítástól, amit az Amerikai Egyesült Államok eleinte megvalósított - lényegét tekintve európai alapokra építkeztek. A Nyugati civilizáció humanista, emberi életet, méltóságot, kreativitást, teljesítményt, az eszméket és összességében mindent, ami csak a szabadsággal és jó élettel kapcsolható össze támogatott, védelmezett.

f4b58d0b-4b07-4e17-a530-37c684031d12.jpg

A Felvilágosodás után megint fordult a világ, az elmúlt évszázad, különös tekintettel a hatvanas évek óta eltelt kb. 50 év azonban nagy változást hozott nem csak az Öreg Kontinens, hanem a világ egésze számára. Amiről azt hittük egy nagy egység, arról kiderült hogy az eszmék határát képező hajszálrepedéseknek köszönhetően szétbomlik és a We are the world csak a mi fejünkben létezett. Legyünk őszinték: csak itt, a Nyugati világban... A külső és belső "világok" (eszmék, értékrend, stb.) között feszülő ellentét Európán belül sem szűnt meg, ezért történhetett meg a második világháború, és a Holokauszt feldolgozhatatlan borzalmai. Erre is már sokan mondják, hogy "hol volt hol nem volt", miközben már a napjainkban zajló népirtásról sem veszünk tudomást -  a hírekben olvasott, YouTube-on látott videók ellenére sem. Persze, ebben erősen szerepet játszik, hogy az európaikat hozzászoktatták a kizárólag szép, jó, kellemes dolgokhoz, ami kicsit is ellentétes ezzel, azt elrejtik a békésen fogyasztó társdalom szeme elől. Pedig sajnos a világ realitása nem ez.

isis_beahead.jpg

Míg mi itt Voltaire-t, Balzacot, Dosztojevszkijt olvastunk, és Mozart dallamait duruzsoltak füleinkben, a világ számos pontján a kultúrák csendben voltak, de a fejekben, a szívekben nem változott semmi. A világháborúk, majd azt azt követő kiábrándultság szülte "újfajta" szabadság-eszmény felaprítja a multi-kulti Nyugatból táplálkozó világot, miközben az eddig rejtőzködő, a saját eszményeikhez szilárdan ragaszkodó civilizációk mondhatni kitűnnek a többi közül. Az iszlám világ születése óta alapvetően változatlan - érték külső behatások, de a stabil eszmeiség mintha konzerválta volna ezt a miénktől merőben eltérő kulturális, gazdasági, vallási, katonai rendszert, amit mi megpróbálunk a saját szemüvegünkön keresztül nézne értelmezni. De ez nem fog menni. A világ - akármennyire is ezt hazudjuk magunknak az Internet, meg a McDondald's és a világmárkák korában - egyáltalán nem egységes. Persze, sok szempontból igen, de mivel ideológiailag nem, így szembe kell néznünk azzal, hogy 1993-ban Huntington nem mondott nagy hülyeséget a szemben álló civilizációk szemben állásáról.

harrods.jpg

(A neves Harrods tipikus brit áruház - már egy ideje arab kézen).

Európán belül párhuzamos társadalmak jöttek lérte. A jellemzően külvárosban élő, kolóniákba verődött emberek kellően nagy létszámban vannak ahhoz, hogy a hozzájuk csatlakozók ne tanulják meg a befogadó ország nyelvét és enélküli is szépen eléldegéljenek. A sorozatosan felvásárolt európai ingatanokról, cégekről hallott híreket, meg persze a migránsokat nem igazán kötik össze sokan a terrorral. Az Európába beáramló menekültek tömegének problémáját értelemszerűen a szíriai helyzet, az ISIS megállítása, legyengítése alapvetően megoldaná. Az iszlám egyéb terjeszkedései benne foglaltatnak mind a kultúrában, mind Mohamed parancsaiban. Mindenki megkapja, ami neki kell: az iszlám kultúra több területet, ezzel szemben Európának meg pénz kell, hogy fenntartsa kényelmes életét. 

gucci-milano-exclusive-fashion-tours.jpg

(#yolo #swag  #rich #shopping # thisislife)

Vagyis, miközben Európa nem nyújt segítő kezet a ténylegesen üldözötteknek, akiket egy embertelen rendszer fizikailag akar megsemmisíteni éppen azért, mert ideológiailag szemben állnak Mohamed tanításaival (lásd jazidik, keresztények) addig szépen lassan beengedi a hátsó ajtón ugyanezt a civilizációt, ami Európát is le akarja igázni. Ehelyett elfogadja a szaúdi pénzt, az ingatlanfelvásárlást és a muszlim beáramlást.

o-prince-charles-facebook.jpg

(Külső forrás bevonása - Károly herceg szaúdi öltözetben parádézik).

Minden ez miért fontos? Mert Európa önmaga körül forog, az emberek elhiszik, hogy érinthetetlen, örök és mindenki számára vonzó a mai Nyugati kultúra. Nem így van. Az emberek száz-millióit napi szinten, életvitel szerűen befolyásoló, az értékrendjüket, fontossági sorrendjüket, gondolkodásmódjukat meghatározó iszlám kultúra merőben más alapokon áll. Itt két, gyökereiben ellentétes rendszer feszül egymásnak - nem mellesleg kibékíthetetlen ellentétekkel. S mint ahogy anno mi, európaiak, úgy ők is azt mondják, annak a rendszernek kell dominálnia a világon, mert az a jó.

Ne relativizáljunk - az európai kultúrában is számos rossz, életszerűtlen, igazságtalan elem van, de abban, amit az ISIS képvisel, ennél is rosszabb, embertelenebb sarokkövek vannak. Az emberi élet, a méltóság, szabadság, a magántulajdon, a nők, a gondolati-, vallási szabadság, a sajtószabadság védelmének fogalma  ebben a világban teljesen más, mondhatni nem is létezik. Az, hogy nem törődünk vele, nem akarunk tudomást venni róla, a legrosszabb amit tehetünk. Szembe kell néznünk azzal, hogy ez az alapvetően hódító szándékkal működő rendszer ide is el akar jutni, szerencsénkre nem itt kezdődött, de tennünk kell azért, hogy ne is itt fejeződjön be.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlamallam.blog.hu/api/trackback/id/tr797720664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása