Élet a Kalifátusban

Mindent az Iszlám Államról

Mindent az Iszlám Államról

Terror a vonaton

2015. augusztus 22. - tudosito

Az utasok lélekjelenlétén múlt, hogy egy marokkói felfegverkezett férfi ne tudjon megölni több embert egy Párizsba tartó vonaton tegnap este. A férfit lecsavarták, de a jelenség egy súlyos tényre hívja fel a figyelmet.

train_shooting5.jpg

Egy 300 km/h-val száguldó vonat. 554 utas. 1 állig felfegyverzett terrorista - és 3 férfi, akik szerencsére közbeléptek, és így számos ember életét mentették meg. MIndez nem egy akciófilm történetének rövid összefoglalása. Ez napjaink Európája.

A Thalys gyorsvonat Antverpenből Párizsba tartott, a közel három és fél órás utat, amikor a mosdóból egy felsőruha nélküli férfi jelent meg, AK-47essel az oldalán (AK-47: a 4 centis lövedék 350 méteren belül halálos lehet, félautomata módban 40, míg teljesen automata módban 100 lövedéket bocsát ki percenként). Három férfi - egy légierőnél-, valamint egy nemzeti gárdánál szolgáló civilruhás katona, illetve egy civil - azonnal észlelték a helyzet súlyát, és reagáltak. "Kapjuk el!" - ekkor egyikük a férfira vetette magát, őt sajnos jól össze is vagdosta a terroista a géppisztolyon kívül nála lévő kés-szerű tárggyal (a hősök nem emlékeztek pontosan mi is volt az). Eközben a többiek lefegyverezték a marokkói, 26 éves férfit. Elkezdték ütni a támadót, majd egyikük, Spencer Stone addig szorította a nyakát, míg az eszméletét nem veszítette. A bátor utasok kitüntetést kaptak, amit az amerikai elnök is bátor tettnek minősített - de a jelenségről egyebet nem mondott. Ezzel szemben a belga minszterelnök terrortámadásként beszélt az esetről.

train_shooting2.jpg

(A három hős, akik leszerelték a támadót).

A fiatal férfinél az AK-47-es mellett egy posztoly, kés és rengeteg lőszer is volt. Nem rossz szándékú feltételezés senki részéről, hogy ez a fickó nem egy egyszerű hétköznapi utazásához készült ennyire fel - rá volt készülve, hogy újratöltsön, szükség esetén késsel öljön. Sőt, több francia lap arról számolt be, hogy a férfi már ismert volt a titkosszolgálat előtt dzsihádista nézetei miatt - vagyis megfigyelés alatt állt, tudták róla, hogy milyen szélsőséges. Mégis felszállhatott egy tömött nemzetközi vonatra.

train_shooting.jpg

Az amerikai elnök nem értékelte a helyzetet, ami legrosszabb esetben többtucat emberi életet követelhetett volna. Ha többen meghalnak, akkor vajon kimondta volna, hogy ez egy dzsihadista férfi által elkövetett terrortámadás volt? A titkosszolgálatok nem léptek egy potenciálisan veszélyesnek ítélt férfival szemben. A férfi nem azért volt veszélyes, mert marokkói bevándorló, ne általánosítsunk. Szimpátiáját az Iszlám Állammal megerősíteni még nem sikerült, de ez önmagában lényegtelen. Ha köze volt a gonosz szervezethez, ha nem, a cél és az eredmény ugyanaz - ártatlna emberi életek kioltása, megfélemlítés, összezavarás.

train_shooting3.jpg

A különféle terrorszervezetek csak a nyugati média szemében állnak ellentétben egymással, valójában a végső céljuk egy, csak más-más módokon képzelik el ennek megvalüsítását, valamint a jövőbeni fenntartását. Ez a cél pedig egy globális iszlám világ, a Kalifátus helyreállítása. Nem az a kérdés, melyik szervezet tagja volt, tag volt-e egyáltalán vagy csak "szorgalmas önkéntes" - a szándék és a tett, ami számít. A hitetlenekkel (kafírok vagy káferek) szembeni erőszakos cselekmények egyértelmű azonosságot mutatnak a különböző terrorszervezetek között. Lazán kapcsolóüdnak egymáshoz, de a közös cél és a közös ellenség mégis teremt némi egységet. Az Iszlám Állam és más szervezetek nincsnek "hivatalosan" jelen Európában, de az az ideológia, értékrend és világszemlélet többekben ott él, és látjuk hogy időszakonként elő is bukkan. Úgy tűnik, egyre gyakrabban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlamallam.blog.hu/api/trackback/id/tr637725746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása