Élet a Kalifátusban

Mindent az Iszlám Államról

Mindent az Iszlám Államról

Mi az Iszlám Állam?

الدولة الإسلامية

2015. augusztus 24. - tudosito

Több néven is említik, hivatalos neve mégis Iraki és Levanatei Iszlám Állam. A terrorista szervezet szinte a semmiből bukkant elő, hirtelen alakult meg a fejetlen Szíriai polgárháború romjain építkezve. A valóság azonban ennél bonyolultabb, sajnos a gyökerek jóval messzebb nyúlnak a történelemben, és sokkal több irányba, mint hinnénk. Közvetlen módon Al-Káidából származtatják, s valóban: korábban a bin Laden vezette szervezet volt a terror szinonimája, míg 2013-ban az ISIS létre nem jött, azzal a határozott céllal, hogy a régmúlt iszlám Kalifátust helyre állítsa.

islamic_state_fighters_edm_april_16_2015_1.jpg

A kilencvenes évek a felhőtlenség, a popkultúra időszaka volt, a Hollywood-i álomgyár ontotta magából a forradalmi kasszasikereket, kis hazánk határai éppen hogy megnyíltak. A Sivatagi vihar bizonyos értelemben a közel-keletre terelte a világ figyelmét, de hamar "megoldódott" a helyzet, így könnyen túlléptünk. Miközben Britney Spearst és Michael Jacksont hallgatott a Nyugati világ, Abu Musab al-Zarqawi merész álmokat dédelgetett. A Monoteizmus és Dzsihád Egyesülete 1999-ben jött létre, szélsőséges iszlamistaként a mérsékeltebb síita mecsetek ellen is követtek el öngyilkos merényleteket. Miután az USA-val vívott iraki háború idején egyesült az Al-Káidával, nevüket Iraki Al-Káidára változtatták. Ebben az időszakban, 2005-ben vázolt fel Ayman al-Zwahiri, a szervezet egyik vezetője egy 4 lépcsőből álló tervet a "világuralom" megszerzésére. Nem vicc. Ami még megdöbbentőbb, hogy ennek egy jelentős része azóta megvalósult.

zarqawi_killed.jpg

(Címlapok Zarqawi megölése után).

Zarqawi-t 2006-ban megölték, de a szervezet működését ez nem akasztotta meg, az Iraki Al-Káida egyesülve több más szervezettel október 13-án kikiáltotta az Iraki Iszlám Államot. Az elkövetkező években számos iraki terror csoportot szívott fel magába, egyesítve őket a pán-iszlám világ ideológiájának ernyője alatt. Ez az új formáció merőben más volt, mint az Al-Káida által korábban megvalósított sok ezer kis sejtből álló, egymáshoz lazán kapcsolódó gráfja. 2010-ben Abu Bakr al-Bagdadi lett a szervezet vezetője, aki idővel az új állam "első kalifája" lett.

abu-bakr-al-baghdadi.jpg

(Abu Bakr al-Bagdadi).

Az akkor alig negyvenéves al-Bagdadi erősen fogta össze a több ezer főt számláló csoport szövetséget és felépítette őket, kihasználva a szíriai polgárháborút, valamint azt, hogy a Nyugat lényegében karba tett kézzel szemlélte az eseményeket. A tagok jelentős része korábban már részt vett a 2003-2011 közötti iraki háborúban, miután meg is telepedtek a régióban. 

isis_flag.png

Az eredeti terv szerint csak Irak szunnita többségű területein alakult volna meg az állam, a polgárháborúban való részvétel fordított a helyzeten. A fokozódó harcokban az egymással elfoglalt síita és szunnita harcok közepette al-Bagdadi lépett, és 2014.június 29-én kikiáltották a kalifátust (közel pont 90 évvel az Oszmán Birodalom megszűnése után) és megalapították az Iszlám Államot  (angolul Islamic State of Iraq and Syria, vagyis ISIS, mi Iszlám Államként hivatkozunk rá). Az első kalifa al-Bagdadi lett, Ibrahim néven (utalás a muszlimok által is tisztelt zsidó ősatyára, Ábrahámra).

foregin_fighters_in_isis_bbc.gif

( Egy BBC által készített diagram az ISIS-ben harcoló külföldiekről).

Soraikban nem csak arabok, hanem számos bosnyák, csecsen, pakisztáni, és számos nyugtai fanatikus is harcol. A nigériai Boko Haram (melynek régóta dédelgetett álma a kizárólag muszlim Nigéria) is örömmel csatlakozott az IÁ-hoz, nevét megtartva mégis a kalifátus tagjaként tekint magára. Az Amerikai Terrorellenes Központ becséles szerint 2014 szeptemberében az ISIS által uralt térség közel megegyezik az Egíesül Királyság területével, de kb. 210.000 négyzetkilométer volt. Számos fegyverrel rendelkeznek, amiknek nagy részét zsákmányolták, a polgárháborúból is sok hátra maradt, de sajnos elég jelentős forrásaik is vannak.

iraki_isis.jpg

Az ISIS forrásainak egy része magánszemélyektől származik (bizonyos források kuvaiti és szaudi milliárdosokról beszélnek) bár az utóbbi időben ezeket már "közvetve" használják fel, a harcosok ki-, és beutazására. A szervezet jórészt önellátó, a drog-, és emberkereskedelem óriási pénzmennyiséget biztosít számukra. A Amerikai Államkincstár becslése szerint 2014-ben közel 100 millió dollár bevételük származott nyersolajból és hasonló áruk eladásából. Az elemzés továbbá említi a váltságdíjakból befolyt közel 20 millió dollárt, ezen felül pénzt jelentenek a rablásokból, fosztogatásokból származó értékek - nem beszélve az átutazók, vagy az IÁ égisze alatt élőktől beszedett "adókról", valamint a rabszolgaként eladott emberekről, főleg nőkről.beheading.jpg

Követve az első (történelmi) kalifátus módszereit, az ISIS a terror eszközével is harcol ellenségei ellen, hogy megfélemlítse őket. A nyíltan, büszkén vállalt kínzások és kivégzések nem véletlen jelennek meg közösségi oldalakon, videómegosztókon: rettegést, szorongást igyekszik ébreszteni a hétköznapi brutalitástól "elszokott" nyugati embernek, miközben propaganda is azok felé, akik könnyen fanatizálhatóak. Igaz, hithű iszlamistaként kötelességüknek tekintik a nem muszlimok megfélemlítését, alávetését (الإسلام) vagy megölését

9653d601-ceee-4799-b8b1-51692529a482_16x9_600x338.jpg

Az elsőként elfoglalt területeken élő más vallású emberek már rég nem élnek ott, aki tehette elmenekült, de rengeteg embert megöltek. Keresztények, jazdik tömegeit rabolják ki, kínozzák meg, ölték és ölik meg szeretteik szeme láttára, a nőkkel történt borzalmakat nem is részletezzük - ide nem teszünk ki kettévágott gyerekekről, lefejezett, elégetett emberekről képet, de bárki szembesülhet a valósággal az erről szóló cikkekben. Mindez napjainkban történik, tőlünk alig 3000 kilométerre, miközben a  nyugati hatalmak a menekült kérdésen tipródnak, ezen probléma kiváltó okával szemben semmi érdemlegeset nem tesznek.

Látogasson vissza naponta frissülő oldalunkra! Hírek, tanulmányok Európa jelenéről, kilátásairól, a migrációról, valamint az IÁ-ról és tetteikről.

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlamallam.blog.hu/api/trackback/id/tr497721214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása