Élet a Kalifátusban

Mindent az Iszlám Államról

Mindent az Iszlám Államról

Párizs 13/11 – A halál napja

2015. november 15. - tudosito

A Párizsban történt méreteiben, kidolgozottságában is brutális és sokakat megdöbbentő terrorcselekményről egyre több információ lát napvilágot. Cikkünkkel vártunk, de most az eseményeket foglaljuk össze emészthető formában, valamint több olyan részletet is közreadunk, amin talán átsiklott a közmédia.

paris-5.jpg

Péntek 13-án olyan történt, amin nem csak Európa, de a világ is megdöbbent. Hasonlóan a 9/11-es eseményekhez, itt is egy olyan dátumról beszélhetünk, amikor egy hatalmas országot a saját határain belül ért támadás. 2015.11.15-e hazánkban is nemzeti gyásznap, cikkünkkel az informálás mellett részvétünket fejezzük ki az áldozatok családtagjai felé.

paris-2.jpg

A legalább 130 ember halálával véget ért terrorcselekmények összesen 33 perc alatt, 8 külön helyszínen történtek öngyilkos merényletek és fegyverek alkalmazásával. Rengetegen megsérültek, összesen 352-en, míg 99 ember állapota még mindig súlyos. A káosz, félelem, a zavarodottság eluralkodott Európán. Az első hírek még a Bataclan csarnokban megrendezett koncerten történt halálos áldozatokról szóltak, senki sem tudta megmondani pontosan mi is történt, de az már kiszivárgott péntek éjjel, hogy nem pánik tört ki, hanem fegyveresek támadtak, akiket sikerült hatástalanítani. Ekkor még csak 80 áldozatot gyanítottak.

paris-3.png

A támadásokat három, külön mozgó csoport vitte véghez, bár mindenkinek köze volt egymáshoz. Az egyik csapata egy fekete Seattal mozgott, így több helyszínen is ők lövöldöztek. Mint kiderült, a Stade de France stadionba az egyik merénylő szerencsére nem jutott be, mert a biztonságiak kiszűrték, azonban másikuk, amikor ugyanebbe a szituációba került, azonnal robbantott a bejáratnál. Az ő maradványai mellett egy 1990-ben született szír férfi útlevelét találták – az, hogy pontosan kié is ez az útlevél, és másolatról vagy lopott példányról van-e szó, azt még vizsgálják. Azt, hogy a robbantóé lett volna, valamiért egy újság sem vetette fel. A meccsen a szurkolók mindannyian hallották a lövések és robbanás zaját. Az ott tartózkodó Francois Hollande-ot kimenekítették, a stadiont pedig a barátságos mérkőzés végéig lezárták.

paris-1.jpg

A koncert terembe belépő fegyveresek nem viseltek maszkot, a túlélők szerint fiatalok voltak (egy amerikai szerint 25 évnél nem lehettek idősebbek), higgadtan gyilkoltak és 10-15 perc alatt véget is ért az ámokfutás, ami után közel 100 ember feküdt holtan. Ahogy egy túlélő újságíró fogalmazott „Elég volt háromszor újratölteniük a fegyvereket.”

paris-7.jpg

Mozgósították a katonaságot, szükségállapotot rendeltek el Franciaországban, a határokat lezárták, valójában csak fokozottan ellenőrizték. Hollande teljesen döbbenten és felháborodva nyilatkozott, megtorlást ígért: „A terroristák biztosak lehetnek abban hogy egy egységes és eltökélt Franciaországgal állnak szemben.” Barack Obama „emberiség” elleni tettnek minősítette az eseményeket, ami talán a legnagyobb arculcsapás lehetett a franciáknak ebben a szívszorító tragédiában. Az iráni elnök, Hassan Rouhani is elítélte a párizsi támadásokat: "Mélyen elítélem ezt az embertelen cselekedetet és részvétemet fejezem ki a gyászoló nemzetnek és a francia kormánynak", írta Twitteren. Rouhani egyébként épp Európába készült. Bassár el-Aszad szíriai elnök pedig így nyilatkozott: „Tegnap megismerte azt, amiben mi Szíriában öt éve benne élünk„ mondta az Europe1 újságírójának.

paris-8.jpg

21:20 – Öngyilkos bomba bekapcsolásával robbantott a stadion bejáratánál a biztonságiak által feltartóztatott támadó, 4 személy halálát okozva. Itt később további két robbantás is történt.

21:25 – 15 ember lőttek agyon egy étteremben.

21:30 – Újabb öngyilkos robbantás a stadionban, szerencsére ekkor senki sem halt meg.

21:32 – További 5 embert öltek meg egy másik étteremben fegyverekkel.

21:36 – Egy, az előzőtől nem messze levő étteremben 19 embert mészároltak le.

21:40 – A negyedik étterem, ahol támadás történt, az öngyilkos merénylő azonban nem tudott megölni senkit.

21:40 – Ugyanebben a percben az Eagles of Death Metal koncertjén egymás után végezték ki a küzdőtéren levőket. A lövésekben és öngyilkos robbanásban összesen 112 ember veszítette életét.

21:53 – Egy végső öngyilkos robbantás a stadionban, ami ismételten „sikertelen” volt, ugyanis senki sem veszítette életét.

paris-9.jpg

Az elkövetőkről főként olyasmiket lehet olvasni, hogy „francia állampolgár volt”, vagy „Görögországon keresztül érkezett” – egyik információ sem mondja ki nyíltan, hogy az azóta az Iszlám Állam által magára vállalt terrorcselekményt iszlamisták követték el a „lázadó, deviáns és gonosz, hitetlen Nyugat ellen”. Ez nem szabadna, hogy meglepjen bárkit is, hiszen hónapok óta (többek közt nálunk is) írtak róla, hogy az ISIS a menekültek között csempészte be több ezer terroristáját az EU-ba, valamint bátorítja is az itt élő hithű iszlamistákat a gyilkolásra. Persze, az is lehet, hogy nem az IÁ a tényleges kiötlő és tettes, hanem csupán ellenpropagandának szánták az elmúlt napok vereségeivel szemben. A koncertteremben elhangzott „Allahu Akbar!” kiáltások azonban – a túlélők beszámolóival összhangban – egyértelműen iszlám elkövetőkről tanúskodnak.

paris-1.jpg

Jelenleg Franciaország bír a legnagyobb muszlim lakossággal Európán belül. Itt az állam előtt „titok” állampolgárainak vallása, magas az életszínvonal, számos korábbi franciagyarmatról könnyedén be lehet jutni az országba (nyelvi, stb. okok). Az országban jelenleg kb. 5-6 millió muszlim élhet, ezeknek 8-10%-a később tért át az iszlámra, a vallás dinamikusan terjed a franciák körében is. Az országot korábban már sújtotta több ízben tragédia iszlamisták részről (erről bővebben egy hamarosan megjelenő tanulmányukban), gondoljunk csak a 2012-en lövöldözésekre, a Párizs külterületeinek főként muszlim hitű afrikai bevándorlók általi felzavarására. Ezzel kapcsolatban érdekes részlet, hogy akkor még belekerült a cikkbe, hogy arab és afrikai bevándorlók gyújtogatnak.

Az egyik támadóról sikerült kideríteni, hogy 1985 novemberében született Franciaországban, francia állampolgár volt – de nem francia. A támadásokhoz használt Seat és Volkswagen belga rendszámos volt, az VW-t egy belga állampolgár bérelte, ezzel hajtottak a koncerthez és öltek meg 89 embert. Belgiumba vezetnek a szálak, ahol egy iszlamista kommunát is számon tartanak. Vagyis, az eddig azonosított elkövetők fiatalok, némelyik Nyugaton született, vagy oda bevándorolt személy volt. Ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, ha az integráció, vagy éppen a fiatal tömegek radikalizálódásának lehetőségeit vizsgáljuk. Európa nem most került választás elé, minden nap választ, amikor válogatás nélkül nyit ajtót az értékeivel, a lényegével teljesen ellentétes alapokon álló embertömegek előtt.

paris-4.jpg

Az idén januárban történt mészárlást, amit a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen, a mostani terrortámadás helyszínétől nem messze követtek el, sokan már elfelejtették. Az együttérzés és szolidaritás azonban nem válthat pár napig tartó állapottá, hanem emlékeznünk kell és a tanulságot levonva, változtatni eddigi multikulturális, mindenkit befogadó, elfogadó, egybegyűjtő felfogásunkon, a politikailag korrekt beszédre törekvésen, a kultúrák és vallások egyenrangúságának teóriáján. Hiszen talán erre van szükség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlamallam.blog.hu/api/trackback/id/tr598080812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása