Élet a Kalifátusban

Mindent az Iszlám Államról

Mindent az Iszlám Államról

Szigetet venne a menekülteknek az egyiptomi milliárdos

2015. szeptember 06. - tudosito

Naguib Sawiris a Twitteren jelentette be, hogy olasz vagy görög szigetet venne az életüket kockáztató migránsoknak. Így Európát is tehermentesítené, valamint biztonságot adna a veszélyes utat vállalók számára. A bejelentés számos kérdést vet fel.

naguib_sawiris_1.jpg

“Görögország vagy Olaszország adjon el nekem egy szigetet, függetlenné nyilvánítanám, és befogadnám rajta a migránsokat, munkahelyeket biztosítva nekik, felépítve számukra egy új országot” – írta Twitter bejegyzésében. Az említett két mediterrán ország százával birtokol olyan szigetet, ahol kivitelezhető az üzletember szerint a migránsok letelepítése, hiszen a klíma és a természeti adottságot ezt lehetővé teszik, mondta az AFP-nek nyilatkozva.

italian_islands.jpg

Sawiris megfogja keresni az olasz és görög kormányt, számításai szerint 10 és 100 millió dollár közötti egy sziget ára, de jelentős befektetést igényel az infrastruktúra kialakítása. Nem is beszélve a milliárdos által nem is érintett kérdésről: egy nem multikulturális, de mégis csak vegyes összetételű „országot” hogyan tartanának fent a menekültek, akik saját országukat a jobb élet reményében hagyták hátra. Meg lenne-e a kellő szociális stabilitás, az ideológiai egység (de legalábbis semlegesség) egy egységes társadalom felvirágoztatásához? Azok, akik Nyugatra jönnek, a saját országuknak nem éppen a legképzettebb és legtehetősebb rétegei – egy ilyen hátérrel rendelkező ország nem szorulna-e a jövőben is a fejlett nemzetek segítségére?

naguib_sawiris.jpg

A milliárdos vagyonát 3 milliárd dollárra becsülte a Forbes, vagyona jelentős része az Orascom TMT távközlési cégből származik. Tervei szerint eleinte ideiglenes szállásokat kapnának az ide érkezők, akiknek a munkája lakóházak, közintézmények, kórházak, stb. felépítése lenne. Idővel haza is térhetne az, aki szeretne. Sawiris a legnagyobb nehézségnek mégis a két ország meggyőzését tartja egy sziget lehetséges adás-vételéről, majd a világot vezető hatalmakat, hogy támogassák egy őj „nemzet” létrehozását.

refugees_1_1.jpg

A kérdés jogos és tényleg égető: Európát elözönlik a főként gazdasági okokból érkező menekültek. Akiket valóban üldöznek Irakban és Szíriában sokszor nem is vágynak Európába, akik viszont igen, sajnos nem rendelkeznek kellő vagyonnal, hogy idejussanak. Eközben a menekültáradat generálja a fekete gazdaság virágzását is – bűnözői bandák épülnek a „menekülők” szállítására, étkezetésére, stb., jellemzően horribilis tarifákkal. A hazánkon is átvonuló migránsok jelentős része nem is a ténylegesen életveszélynek kitett emberekből áll, hanem a – főként német – politikai vezetés kijelentésein felbátorodva olyan afgán és pakisztáni férfiakból, vagy családokból akik nem is ismerik a célországot, de jólétet keresnek. Emberek százai meggondolatlanul vágnak neki az útnak gumicsónakokban. A felelősség ott van a jóléttel kecsegtető nyugati hatalmak vállán, és azokén is, akik felelőtlen módon vállalják az életveszéllyel járó utat. Egy sziget valóban megoldást jelenthetne, ha van, aki képes stabil és erős kormányt felállítani és vezetni; ha megvalósul az infrastruktúra kiépítése és az oda érkezők is képesek egymással békében élni, megelégedve a helyzetükkel, hiszen már megmenekültek.

Olvasóink mit gondolnak, megoldaná a helyzetet egy saját sziget a migránsoknak?

Látgasson vissza  - naponta frissül az oldal cikkekkel, hírekkel!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlamallam.blog.hu/api/trackback/id/tr17764476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása