Élet a Kalifátusban

Mindent az Iszlám Államról

Mindent az Iszlám Államról

A kurdok nagy területet foglaltak vissza az ISIS-től

2015. augusztus 27. - tudosito

Ezekben az órákban is nagy erővel nyomulnak előre a kurd egységek, vissza szorítva az IÁ terroristáit. A kurd peshmergák visszanyerték a Kirkuk közelében levő területeket az (általuk Daesh-nek nevezett) ISIS harcosaitól, valamint tizenkettőt meg is ültek közülük, további harminchármat megsebesítettek. Emellett pár kisebb falu felett is visszavették az uralmat. A harcok tegnap estig folytak.

kurdish_4.jpg

A harcok egybeestek az USA kb. tíz falu körzetére kiterjedő légicsapásával, egyes források „légi támogatásról” írtak. A kurd csapat vezetője azt mondta hogy öt katonájuk halt meg, ők is detonáció következtében. A peshmergák így 250 négyzetkilométernyi terület felett vették vissza az irányítást. Soraikban számos nő is harcol, több beszámoló szerint az IÁ harcosai jobban félnek tőlük. Nem akarnak a kezükre kerülni, minden bizonnyal az általában nők ellen elkövetett kegyetlenségek miatti revanstól tartanak a terroristák.

kurdish_6.jpg

Jelenleg az Iszlám Állam ellen csak a kurdok, az asszír keresztény erők vagy a bátrabb, gerilla csapatokba szerveződött jazidik veszik fel a versenyt. Bátrak, elszántak és nem rettegnek az IÁ embereitől –a nyugati emberrel ellentétben a Youtube-ra feltöltött videók nem hatnak rájuk, miközben a saját bőrükön tapasztalják hogy csak akkor maradnak életben és élhetnek békében, ha felveszik a harcot.

kurdish_5.jpg

Bár a frontvonal hónapok óta nem igazán mozdul, a peshmergák pedig nincsenek abban a stratégiai helyzetben, valamit kellő létszámmal sem bírnak ahhoz, hogy tovább nyomuljanak a szunnita arab területekre, kivéve ha nem fenyegeti őket közvetlen veszély.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlamallam.blog.hu/api/trackback/id/tr187737914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása