Élet a Kalifátusban

Mindent az Iszlám Államról

Mindent az Iszlám Államról

Nemzetközi összefogás az ISIS ellen

2015. október 13. - tudosito

Mint korábban is írtunk róla, egyre fokozódik a nemzetközi helyzet Szíriában. Az Iszlám Állam központjának számító Rakka ostromára most egy különös koalíció akar összefogni, amiben Aszad és az oroszok mellett az USA is benne van.

soldiers_1.jpg

A több, mint négy éve dúló szíriai polgárháború zavarában az Iszlám Állam vált az iszlám síita fanatikus irányzatának zászlóvivőjévé. A korábban nem látott embertelen brutalitás, szinte végtelennek tűnő anyagi utánpótlás és nem lankadó harci kedv jellemzi a halálszektának is nevezett szervezetet. Úgy tűnik, a szír konfliktusba belépő Oroszország mellett az USA részt vesz egy koalícióban, amely az IÁ ellen irányul. Az Oroszok Aszadot támogatva a lázadókat bombázzák, az amerikaiak a lázadókat segítik, ezen felül a Szíriai Szabad Hadsereg venne részt az összefogásban. Az Aszadhoz hű erők a múlt héten több falut is visszafoglaltak a lázadóktól.

isis_fighter.jpg

Szíriában jelenleg teljes a káosz: északi részét a kurdok, Aleppó környékét és déli sarkát a lázadók, nyugati keskeny sávját az Aszadhoz hű kormánycsapatok, a libanoni határsávot pedig a palesztin Hezbollah, míg középső és keleti területeit az Iszlám Állam és a vele szövetséges an-Nuszra Front uralják. Az al-Káidához korábban hű an-Nuszra fonthoz korábban már csatlakozott egy amerikaiak által kiképzett és felfegyverzett osztag, ennek ellenére hétfőn az amerikai hadsereg 50 tonnányi utánpótlást, valamint lőszert dobott le a felkelők számára az északi Haszaka tartományban. Eközben a szíriai kormányhadsereg Latakia környékén nyomul előre. A szárazföldi offenzívát az orosz bombázások készítették elő. Közben a dzsihadistákkal szövetséges an-Nuszra Front bosszúra szólított fel a síita alavíták ellen, mivel “az oroszok válogatás nélkül ölik a szunnita muszlimokat”.

an-nusra_4.jpg

Az Iszlám Állam anyagi bázisa ne is állapítható meg pontosan, miközben száz számra állnak át a helyi lázadó erők harcosai a gonosz szervezethez. A legtöbben egyszerűen kényszerből csatlakoznak, nem pedig meggyőződésből, míg a falujukat, városukat tudják tartani, addig ellenállnak, de ha az IÁ elfoglalt egy területet, túlélni csak hűséget fogadva lehet. A szervezet persze nem csak hagyományos harcosokkal, hanem janicsárokkal, gyerekkatonákkal is bővíti haderejét: csak idén több száz fiatalt nevetlek ki gyilkoló géppé megfélemlítéssel, de sokan elveszítették családjukat, nem tudnak mit tenni. A gyerekeket a Kalifátus Kölykei nevű szervezet táboraiban képzik ki, és nem csak propaganda célokra használják fel őket. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet a harcokban is beveti a gyerekeket. „Arra tanítottak minket, hogyan vágjuk át valaki torkát, vagy hogyan robbantsuk fel magunkat. A homlokra tesszük a tenyerünket, felhajtjuk a fejet, a torokra tesszük a kést és vágunk. A derekunkra erősített bombaövről azt mondták, hogy meg kell húznunk a ráerősített fehér fogantyút és egyből robban. Azt is tanultuk, hogy hogy kell eldobni a kézigránátot, miután kihúztuk a karikát a tetején” – mondta a 14 éves jazidi Raghib al-Jasz Ahmed, akinek sikerült megszöknie a szörnyű helyzetből.

isis_children_1.jpg

Egy másik megszökött gyerek, a 10 éves Hamada Sihab így mesélte el az őt ért borzalmakat: „Reggeltől estig kiképzésen voltunk a Faruk Intézetben. A képeinket és a rólunk készült videókat mind kitették a Facebookra. A vallást is tanultuk, aki rosszul tanult, azt megbüntették. A büntetés általában verés volt, de volt, hogy a napon kellett állni. Reggel négykor ébresztettek imához, aki nem kelt fel azt is megbüntették. Az étel elég sivár volt, naponta csak egyszer kaptunk enni”.

french_airstrike.jpg

Az Iszlám Állam elleni összefogást már jó ideje sürgeti a világ jóérzésű közvéleménye. Aszad rezsimje embertelen volt, azonban a káosz és anarchia, és a vele együtt járó szabad kegyetlenkedés az Iszlám Állam részéről tűrhetetlen a világ közösségének részéről. Az amerikai-orosz-szír összefogás az Iszlám Állam ellen irányul, de közvetett módon Aszad maradását fogja támogatni. A törökökkel folyton feszültségben levő és támadott kurdok, akik jelenleg az asszír keresztények és pár lázadó csoport mellett az IÁ elleni harc főarcvonala képviselik, úgy tűnik „ki fognak maradni” a koalícióból. Törökország jelentős erőt képvisel, nem akarják megsérteni, így a kurdokat nem vehetik be, különös tekintettel a szombati merényletre. Ezt eleinte igyekeztek a Kurd Munkáspártra terelni, jelenleg leginkább az iszlám Államot gyanúsítják.

Egy biztos, ha Amerika belép egy konfliktusba, az könnyen nemzetközi méretűvé duzzadhat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlamallam.blog.hu/api/trackback/id/tr227965546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása