Élet a Kalifátusban

Mindent az Iszlám Államról

Mindent az Iszlám Államról

Képes-e Európa ténylegesen integrálni a bevándorlókat?

2015. szeptember 08. - tudosito

Egymás után nyilatkoznak bátrabban és szókimondóan az európai országok vezetői a migránsokkal kapcsolatban, miközben Németország utolsó mentsvárként kommunikálja magát az ide érkezőknek. Érdemes őszintén szembe néznünk azzal a kérdéssel, hogy egyáltalán Európa képes-e integrálni a nem-európai alapokon álló néptömegeket? A kontinens modernkori történelme sajnos azt tanúsítja, nem elég a befogadók szándéka, az ide érkezőknek is akarni kell asszimilálódni.

muszlim-ima5.jpg

Az EU 160 ezer menekült befogadására kéri az erősebb országokat, hogy tehermentesítsék a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett Magyarországot, Olaszországot és Görögországot – jelentette be pénteken Jean-Claude Juncker.

Míg a magyarok egy része fel van háborodva a miniszterelnök e heti határozottságán, valamint a nyugati sajtó liberális szárnya szintén őt savazza, az EU vezetőinek nyilatkozatai arról tanúskodnak, Orbán Viktornak sikerült nyomást helyezni az Unióra – hazánkat péntek este gyalog kezdték elhagyni nagy számban a menekültek. Úgy tűnik, a Visegrádi négyek egységes álláspontot képviselnek a migráns-ügyben, Fico bejelentésén megdöbbentek közel két hete, amikor azt mondta, hogy Szlovákia csak a keresztény menekülteket igyekszik befogadni. Pofon egyszerű:a más országból érkezett, de az Európáéval azonos értékrenddel, kevésbé eltérő szociális és kulturális háttérrel bíró emberek könnyebb integrálni és segítséget nyújtani nekik, mint másnak. Pénteken reggel a lengyel külügyi államtitkár támogatásáról biztosította hazánkat. Magyarország lökheti be az EU-t a megoldás kapujába.

fico.jpg

Úgy tűnik, az európai nemzetek is kezdik felismerni – a hangadó Németországot leszámítva – hogy ez a probléma több, alapvető kérdést is felvet.

  1. Egyrészt a migráns hullám nem csak az EU problémája, a globális terrorellenes harcban az USA-nak kulcsszerepe volt az elmúlt közel 10 évben, de Obama kivonta az amerikai csapatokat a Közel-Keletről; ezt követően még jobban elszabadult a pokol. Amerika Európát magára akarja hagyni a kontinenst elözönlő bevándorlással, holott az USA-nak is felelőssége van a jelenlegi helyzet kialakulásában a Közel-Keleten, az Al-Kaida felemelésében, valamint a belőle kivált ISIS elszabadulásában (a témát kivesézi és érthetően tárgyalja Gilles Kepel Dzsihád c. könyve. Kepel nem összeesküvés elméleteke gyárt, nemzetközileg elismert kutató, a Institut d’études politiques de Paris tudományos intézet francia professzora). Ha valóban szolidaritásról, emberiességről beszélünk, érdemi módon kellene fellépni az Iszlám Állam iraki és szíriai tevékenységével szemben, katonailag is összefogva, hogy a védtelen embereket ne üldözhessék vagy ölhessék meg, megfosztva őket vagyonuktól, méltóságuktól, családjuktól. Ideológiai hovatartozástól függetlenül el kell ismerni, a kereszténység ellentmondásos történelmi szerepe ellenére megannyi haszonnal és értékkel pumpálta tele a Nyugati világot, gyakorlatilag ezen az alapon jutott el társadalmilag, gazdaságilag, stb. oda Európa és Amerika, ahol most tart. Ezeket az értékeket fenyegeti veszély a Levantei térségben, de már itt, Európán belül is. Ha a Nyugati világ a saját rendszerének alapjait jelentő értékek védelmében nem áll ki, az már eléggé ijesztő állapot.

  2. Másrészt, Európát egyáltalán nem lehet kirekesztőnek nevezni, hiszen az elmúlt pár évtized a bizonyíték rá, hogy egy ideérkező más etnikumú, kultúrájú és vallású ember is szabadon emelkedhet egyre feljebb vagy szerezhet vagyont. Ékes példa erre a számos eladott ingatlan, szállodák és áruházak (pl. Harrods) vagy az európai focicsapatok, és játékosaik, akik nagy része egyáltalán nem tősgyökeres európai, mégis itt szereztek nevet és vagyont maguknak, legtöbbjük jobban él mint bárki Magyarországon. Ez jól is van így, de nem szabad lenyelni a liberális média manipulatív üzenetét, miszerint Európának igenis segítenie kell, mert ez kötelessége. Eddig sem tudott (nem nem akart) végérvényesen segíteni, feltehetőleg ezután sem fog tudni. A bevándorlók szeretnék-e az európai értékeket is vagy csupán a gazdasági előnyeit élveznék? Hogyan éljen együtt tartósan békében két, semmilyen módon nem összeegyeztethető alapokon álló embertömeg?

  3. Harmadrészt, Európa fő hatalmai az elmúlt évtizedekben lényegében kontroll nélkül szippantották be a mindenféle országból érkezőket – Franciaországba a korábbi gyarmatairól érkeznek a legtöbben, marokkóiak, algériaiak és egyéb afrikai országok lakói. Angliában számos „no-go” zóna épült ki, köszönhetően a nagyszámú, jellemzően egybetömörült arab kolóniáknak, ahol már a nyelv vagy a helyi szokások megtanulására sincsenek rákényszerítve a „menekültek”. Németország ezzel szemben továbbra is tárt karokkal várja az oda érkezőket – a vonatállomáson virággal, táblákkal énekelve fogadták a menekülteket. Talán az elmúlt évek eseményei igazolják, hogy Európa képtelen a tőle gyökereiben más, teljesen különböző kultúrából érkezetteket tömegméretekben integrálni, miközben az onnan érkezők nagy részének erre nincs is igényük.

imrs_1.jpg

"A helyzetért az Európai Unió elhibázott bevándorláspolitikáját terheli a felelősség, és felelőtlen minden európai politikus, aki a jobb élet reményével kecsegtetve arra bátorítja a bevándorlókat, hogy mindent hátrahagyva, életük kockáztatásával Európa felé vegyék az irányt" – mondta a miniszterelnök csütörtökön. A Brüsszeli találkozót Juncker is konstruktívnak minősítette és kifejezte támogatását Magyarország felé, de egyúttal azt is megjegyezte, a kerítések rossz üzenetet hordoznak és a problémát Európának kell megoldania.

Beata Szydlo a legerősebb lengyel ellenzéki párt vezetője így nyilatkozott a TVN24-nek: „Nagyon pontosan fogalmazott , kimondta hangosan azt, amit sok vezető gondol, de a politikai korrektség miatt ezt nem mondják ki." Ezt alátámasztani látszik, hogy Dániában a friss jobbközép liberális kormánypárt szeptember 1-jén bejelentette, hogy ezentúl az eddigi összeg közel felét, „csupán” 6 ezer dán koronát kapnak az egyedülállóként regisztrált menekültek szociális juttatásként.

swedish_muslims.jpg

A dán példa azért is érdekes, mert a Skandináv országok elsők között nyitották meg aktívan kapuikat a külföldről, elsősorban a jobb élet reményében érkezők között. Itthon főként a szélsőséges portálok kapják fel a nemi erőszakok nagy számáról, vagy az afrikaiak által elkövetett bűncselekményekről szóló híreket, de sajnos ezek jelentős százaléka nem manipulált információ, legalábbis ami az eredeti hírforrást illeti. Dániában és Svédországban a híres toleranciaküszöb egyre csökken, az elmúlt hetek hírei ezt igazolják. Egy eset a sok közül: 2015. augusztus 10-én a västeråsi IKEA áruházban, Nyugat-Stockholmban két svédet bevásárláa közben halálra szúrt egy afrikai férfi, akinek a menedékkérelmét korábban elutasították. A kettős emberölést követően az áruház két napra bezárt, a hivatalos közlemény szerint „technikai hiba” miatt. Az ultraliberális IKEA közismerten Svédország leghíresebb nemzetközi márkája, de az eset széleskörű felháborodást váltott kis a svédek körében.

ikea_1.jpg

(Az IKEA a mészárlás után).

Még az Európai Tanács brüsszeli elnöke, Donald Tusk is azt mondta a Financial Times helyszíni tudósítója szerint, hogy „Nem mindenki szereti Orbán Viktor miniszterelnök vitatott megoldásait és azt is értem, miért. Egy dolog azonban világos, hogy a magyar vezető tényleges lépéseket is tett annak érdekében, hogy megerősítse Európa határait”.

orban-tusk.jpg

Magyarország nem nevezhető xenofóbnak, ha nem lenne befogadó, a számos kínai, orosz, roma és jelentős méretű egyéb hazánkban tartózkodó külföldi közösség nem érezni ilyen jól magát. Orbán szerint azonban a határok védelme akarat és elszántság kérdése – ha van rá szándék, a megfelelő módot is meg lehet majd találni. Figyelembe kell venni egy ország befogadó képességét – elsősorban nem területi, sokkal inkább gazdasági, kulturális és vallási összetételének fényében. Nem lehet kötelezni egy államot, hogy a saját belátása szerinti vállalásai felett fogadjon be migránsokat, elvonva pénzt és egyéb forrásokat azoktól a belső problémáktól, melyek kezelése a vezetők felelőssége, az állampolgároknak tett ígéretük szerint.

cameron.jpg

David Dacmeron egy ideje hallgatott menekült-ügyben, pedig Anglia egy kiemelt példa az évtizedek alatt sem integrálható muszlim tömegek által okozott feszültségek következménye szempontjából. Talán többen emlékeznek a 2013-ban történt megrázó esetről, Woolwich-ben. Egy afrikai bevándorló fényes nappal, a nyílt utcán kaszabolt halálra egy rendőrt  – itt nem a származás vagy a bőrszín számít, hanem hogy egy befogadott ölt brutálisan egyet a befogadói közül. A gyilkost lelőtték, de ez sajnos nem hozott radikális változást Anglia bevándorlás politikájában, sem törvényalkotásában. A brit kormányfő a BBC-nek nyilatkozva elmondta, nem az újabb és újabb tömegek befogadása a megoldás. Elmondása szerint az angol tervek között inkább az szerepel, hogy segítséget nyújtson a válság és harcok sújtotta országoknak, ahonnan a legtöbb menekült is érkezik. A többi tagállam több migráns befogadását várja Londontól, de Cameron kiemelte, Nagy-Britannia eddig is számos „valódi” menekültet fogadott be szíriai menekült táborokból, és további 500 menekült befogadására vállalt kötelezettséget. "Nem hiszem azonban, hogy a migrációs válságra egyszerűen az újabb és újabb menekültek befogadása lenne a válasz" – mondta a szerdai BBC-interjúban.

A kérdésben nem lehet pártok szerint gondolkodni – akik politikai hovatartozás, baloldal és jobboldal vonatkozásában közelítenek a kérdéshez vagy nem értik, vagy nem akarják megoldani a problémát. A politikusok nagy része érdemi akciótervvel, megoldással, de még javaslattal sem élt. Gyurcsány Ferenc persze növelte népszerűségét az otthonába befogadott menekült családokkal. Az ország polgárai azt várják el a választott vezetőiktől, hogy az ő érdekeiket képviseljék, betartva az ígéreteiket (legalább egy részét…) és megvédjék a rájuk bízott nemzetet. Orbán Viktor bátor kiállását nem pártpolitikai alapon kell értelmezni – a legközelebbi szavazáson lehet ellene szavazni, de amit most tesz a miniszterelnök, azt külföldön előbb ismerték fel és értékelték pozitívan, mint magyarok a nagy és öncélúan kihasznált migráns-eufóriában. Ennyi idő után, pláne a napjaink eseményeinek fényében érdemes lenne levonni a következtetést, Európa képes-e, alkalmas-e és megfelelő-e a modernkori népvándorlást megoldani? Egyedül képes megoldani?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlamallam.blog.hu/api/trackback/id/tr927764788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása