Élet a Kalifátusban

Mindent az Iszlám Államról

Mindent az Iszlám Államról

Válsághelyzet Magyarországon

Tényleg nekünk kéne megoldani a helyzetet?

2015. augusztus 29. - tudosito

Hazánk a nemzetközi média figyelmének fókuszába került. Sajnos azonban nem pozitív kontextusban: a menekültügy miatt a Guradian, a Sky News és a CNN is riportot közült Magyarországról a menekültek helyzetét érintően. Az Independentnek egy férfi az őt ért fizikai erőszakról számolt be magyar rendőrök részéről. Hazánkból indult, de Ausztriába elfogott kisteherautó zárt terében 71 ember veszítette életét fulladás következtében, köztük több gyerek is (2, 8, 9 és 10 évesek). Tényleg Magyarország a hibás?

soldiers_2.jpg

Ban Ki Mun ENSZ főtitkár rendkívüli menekültügyi értekezletet hívott össze szeptember 30-ára. Ahogy a főtitkár fogalmazott: „a migránsok tragédiájának a világ vezetői figyelmének középpontjába kell kerülnie” – kérdés, hogy ha ez így folytatódik, mi lesz itt egy hónap múlva.

ban_ki_mun.jpg

(Ban Ki Mun empátiáról beszélt, megoldásról nem).

Napi 40 ezer ember érkezik menekültként Nyugatra – Az ENSZ főtitkárának retorikája szerint, ha ezt gyorsan nem oldjuk meg, azzal még több embert kényszerítünk menekülésre, a szolidarits válságáról beszélt. Wow, végre egy fickó, aki oda szól és meg akarja oldani az Iszlám Állam fenyegetését. No de várjunk csak, Ban Ki mun itt nem fejezte be beszédét. A 71 éves koreai vezető kendőzetlenül sorolta, Európa mit is vállalt, mi az erkölcsi és egyéb kötelezettsége – a nemzetközi közösségnek nagyobb eltökéltséget kell mutatni a konfliktusok megoldására, ami nem hagy más választást az embereknek. "Ez nemcsak a nemzetközi jog kérdése, miután emberek vagyunk, a kötelességünk is". Így van, de itt nem „Szíriai konfliktusról” van szó, hanem egyrészt szisztematikus népirtásról; másrészt a legtöbb Nyugatra érkező között számos hadra fogható férfi van, miért van az, hogy csak egy maroknyi harcos veszi fel a küzdelmet az ISIS-szel? Ha a Nyugat segíteni akar, miért nem avatkozik be valóságos módon?

protest.jpg

Eközben Amerika maszatol: Európának (sic!) le kell csapnia az embercsempészekre és meg kell védeniük a menekültek emberi jogait. Hát persze, ez természetese – de ez mit old meg? Gonosz dolog 71 szerencsétlen halálát felhasználni arra, hogy a világ vezető szuperhatalma másra tolja a munkát és a felelősséget.

refuees_1.jpg

Hazánk fegyveres erőket kénytelen a határra vezérelni. Mindenki ki van borulva, az EU fel van háborodva. De kérem, melyik az az ország, amely nem védi meg magát vagy a polgárait? Hát nem ez a dolga? Az EU előtt nem ez volt? A fegyveres erők akár fel is léphetnek azokkal szemben, akik erőszakos magatartást tanúsítanak. Tegnap délután terjesztették a Parlament elé Fideszes képviselők a javaslatot, mely szól fegyver használatról (lőszer nélkül) valamint csak Szerbia felé elhagyható speciális táborokról. Jó, hogy végre a kormány is tesz valamit, nem csak a radikálisoktól hallunk tippeket, ugyanis a Jobbik már sajnos beelőzte a kormányt csütörtökön, de egy erősebb, fegyverhasználattól sem elriadó javaslattal. A kerítést megrongálókat, a határt őrzőkkel szemben erőszakosan fellépőket be is börtönözhetik, szélsőséges esetben gumilövedékkel, stb. is megfékezhetik. Kérem, kérem – itt ne a 3 éves kisgyerekre gondoljunk, azok azt se tudják mi történik.

refugees_1.jpg

Ahogy szerdán az M1-nek az Afganisztánt, Irakot is megjárt Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő nyilatkozott: „Ez az éradat nem fog megszűnni, tömegével jönnek”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Németországban már sikerült elfogni egy menekültek közé vegyült terroristát, aki az IÁ tagja. A szakértő szerint több tucat ilyen figura juthatott már be az EU-ba, "azonban ha a határőző erők nem léphetnek fel, semmi visszatartó erejük nincs" - mondja Spöttle.

spottle.jpg

(Spöttle már az ISIS fellépése óta javasolja a radikális, katonai fellépést).

Mindenki tologatja a megoldást, a felelősséget (ez volt Ruandában is 1993-ban, meg számos „helyi zavargás” meg „konfliktus” ideje alatt is), miközben a világ vezetői nulla empátiával hosszú heteket nyaralnak, koktélt szürcsölgetve – ne feledjük el, hogy a Szíriai polgárháború (ami korántsem a vlós kezdete ennek az ördögi körnek) kirobbanása sem egyik napról a másikra történt, valamint azt se, hogy a Nyugat kb. mennyit is tett az ügyben. Asszad persze még mindig vezetője az országnak hivatalosan. Nézzünk szembe a ténnyel: a humanista, kényelmes életet kedvelő Nyugatot addig nem fogják komolyan venni a terroristák, míg nem lép fel határozottan, az egyébként létező haderejével.

omaba_holiday.jpg

Magunkon sem tudunk segíteni – maradjunk határon belül, ne beszéljünk a szerencsétlen görögökről, meg a többi balkáni nyomorult országról. Hazánkban is számos idős ember beteg, magatehetetlen, nincsenek rokonai; több ezer gyerek éhezik (!) Magyarországon; amíg a saját gondjainkat nem tudjuk megoldani, addig mit pattognánk, hogy majd segítünk a napi több ezer menekültnek? De ha mi nem teszünk érdemi lépéseket, akkor mennek tovább Nyugat-Európába; de sok esetben onnan ide vissza küldik őket. Itt nem az empátia a kérdés, hanem az, hogy aki nem tud segíteni, az hiába akar. Sem financiálisan, sem katonailag, sem egyéb szempontból Magyarország nem alkalmas a menekültkérdés tartós megoldására. Nem hazánk diktálja a törvényt, miszerint kötelesek a tagállamok bizonyos számú menekültet befogadni, akik között több tucat terrorsta is el van vegyülve. Segítsünk ezeknek az embereknek – de úgy, hogy visszatérhessenek a saját hazájukba. Ne terroristák parádézzanak Szíriában, Irakban; ne ők döntsék el, ki maradhat és kinek kell meghalnia vagy mennie. Európának meg kell értenie hogy olyan embereknek akar segíteni, akiknek többsége ezt a segítségnyújtást merőben más alapon közelíti meg. A helyzet természetesen jóval összetettebb, mint első látára tűnik, de a fő kérdésekre kell koncetrálni: a jelenleg ismert Európa és kultőrája a tét.

refugees_2.jpg

Hazánk kissé kezd megint hasonlítani az Oszmán Birodalom hódító hadjáratai idején kialakított végvárrendszerre, ahogy akkor is, úgy tűnik most is nekünk kell megfékezni az Európába érkező teljesen más értékrenddel, kultúrával, vallási-, és ideológiai hátérrel bíró embertömeget.

Olvasóink mit gondolnak a hazai menekült-ügy kezeléséről?

A bejegyzés trackback címe:

https://iszlamallam.blog.hu/api/trackback/id/tr807743026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása